Nieuwe wet op de schulden van de consument van toepassing vanaf 1 september

Met ingang van 1 september 2023 treedt het boek XIX "Schulden van de consument" in het Wetboek van economisch recht in werking. De bepalingen van dit boek beogen een hoog beschermingsniveau te bieden aan de consument wanneer hij zich in een situatie van betalingsachterstand bevindt. Het boek voorziet in de strikte omkadering van schadebedingen, de verplichting om een kosteloze eerste herinnering te sturen en de verplichting om veertien dagen te wachten alvorens eventuele sancties vanwege laattijdige betaling toe te passen.

Deze nieuwe regels kunnen van toepassing zijn op sommige retributies van het lokaal bestuur. Voor een grondige analyse verwijzen we door naar het nieuwsitem van GD&A over deze materie.

 
Geplaatst door Stefan TACK in Nieuws op 01-09-2023 om 15u52 onder Algemeen nieuws

Reacties (2)

  1. Bedankt voor de link naar het artikel van GD&A.
    Ik veronderstel dat we dit voor onze parkeerconcessie (APCOA) dienen toe te passen (ook al is er niet direct concurrentie voor wat parkeren op het openbaar domein betreft). Al is het dan wel de vraag of het de moeite loont om zelf deurwaarderskosten te betalen voor die kleine vorderingen, maar als we het niet doen komt er straffeloosheid voor wanbetalers...
    Wat met facturen naschoolse opvang? Is dat als overheid? Iemand al advies over ingewonnen?
    Voor een cultureel centrum, een zwembad e.d. zie ik niet veel problemen, daar zijn de betalingen toch meestal op voorhand en kan je toegang ook ontzeggen in de toekomst bij wanbetaling.

    door Nele DEPREZ op 04/09/2023 16:16

  2. Wil dit inderdaad zeggen dat voor retributies de kosten van de deurwaarder ook moeten beperkt blijven tot die bedragen en dat wij het saldo moeten betalen?

    door Ingrid VAN KERCKHOVE op 06/09/2023 10:39

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!