Zware klap voor meerjarenplannen in Oost-en West-Vlaanderen ....

Dezer dagen keuren vele Oost- en Westvlaamse gemeenten een statutenwijziging goed van watermaatschappij TMVW ( ondertussen Farys met allerleie domeindiensten ... ). Wat velen helaas nog niet weten is dat daarin ook bepalingen zijn opgenomen waarin het dividend wordt geschrapt.... . Transparante communicatie van de watermaatschappij kan je dit niet noemen...

Navraag bij TMVW - Farys leert ons dat de dividenden als volgt zullen evolueren:

2015 : oorspronkelijk dividend ( =vergoeding D-aandelen + periodieke vergoeding )

Vanaf 2016 vervalt de vergoeding op D-aandelen en komt er afbouw van de periodieke vergoeding ( je krijgt nog 100% in 2016, 66% in 2017 en 33% in 2018 ).  Vanaf 2019 staat alles op 0 wat zeer nefast is voor de autofinancieringsmarge.  

De watermaatschappij gaf steeds een redelijk dividend wat toch snel opliep.  Velen zullen hierdoor problemen hebben in het meerjarenplan ..

Boosdoener zou de vennootschapsbelasting zijn maar vraag is uiteraard of er geen andere oplossingen mogelijk waren die de financiën van de gemeenten meer ontzien.  

Infeite pakt de ene overheid hier ook gewoon geld van de andere wat zeer te betreuren valt en wat uiteindelijk voor de totale staatsfinanciën van alle overheden samen niets scheelt ....

Een kritische houding tav de statutenwijziging is misschien ook geboden ... 

Geplaatst door in Nieuws op 23-04-2015 om 20u39 onder financieel beheer

Reacties (1)

 1. Collega's
  Ook de gemeente Affligem (Vlaams-Brabant) wordt getroffen door deze dividendverlaging.
  Graag had ik via deze weg gepolst hoe dit dossier aan de gemeenteraad zal voorgelegd worden in de andere gemeentebesturen. Wordt er een negatief advies gegeven?
  Bijkomende moeilijkheid is dat de dividendverlaging niet is opgenomen in de eigenlijke tekst van de statutenwijziging, maar dat er enkel melding van gemaakt wordt in de door Farys bijgevoegde toelichting.
  Bedankt voor jullie inzichten.

  door Gunter Dedobbeleer op 29/04/2015 12:30

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!