Geen hertekening gemeentefonds, wel verhoging dotatie open ruimte (cijfers per bestuur)

De Vlaamse regering gaat de gemeenten in landelijke gebieden versterken door de komende jaren de 'dotatie voor open ruimte' te verhogen. Heel wat partijen pleitten voor de Vlaamse verkiezingen voor een hertekening van het Gemeentefonds, maar die komt er niet.

De Vlaamse overheid kent sinds 2020 de 'dotatie open ruimte' of het zogenaamde Openruimtefonds toe aan gemeenten. Dankzij die algemene werkingssubsidie kunnen gemeenten en kleine steden extra middelen besteden aan het lokale beleid. De 13 centrumsteden Aalst, Antwerpen, Brugge, Gent, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout komen niet in aanmerking voor een dotatie uit dit fonds, omdat zij al beschikken over een voorafname in het gemeentefonds.

Bijna dubbel zoveel budget als vroeger

Het huidige bedrag dat voorzien is binnen het Openruimtefonds bedraagt 123,4 miljoen euro. De jaarlijkse verdeling onder de gemeenten gebeurt op basis van de kadastrale gegevens over open ruimte en kan je hier raadplegen. Het gaat o.a. over hoeveel bos, parken, akkerland, grasland, boomgaarden en recreatieterreinen er zijn in de gemeente. Hoe meer open ruimte, en dus hoe landelijker de gemeente, hoe meer middelen een gemeente krijgt uit het fonds.

De nieuwe Vlaamse Regering heeft beslist om het fonds aan te sterken met 65 miljoen euro.

Minister Crevits stelt voor om deze regeerperiode 2 keer een stijging van de dotatie door te voeren, boven op de indexering van 3,5% die ook elk jaar toegepast wordt. Gemeenten zullen in hun financiering een sterke stijging zien in zowel 2026 als 2028. Het nieuwe systeem zal nu zo snel mogelijk uitgewerkt worden.

 
Geplaatst door Stefan TACK in Nieuws op 21-10-2024 om 13u32 onder Algemeen nieuws

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!