Nieuws

21/06/2024 Flying higher met Fly in Aalst

Geplaatst in Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant door Stefan TACK • 0 Reactie

Op 20 juni 2024 sloegen de provinciale afdelingen van Vlofin Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant voor het eerst samen de handen in elkaar voor een netwerkevent op de provinciegrens in Aalst.

De namiddag startte met een boeiende inspiratiesessie over het inzetten van intrinsieke motivatie door niemand minder dan Fly.

Na de special forces opleiding volgde nog een golfinitiatie en leuk diner in golfclub De Kluizen. Een initiatief dat bij de meesten zeker smaakte naar meer...

 

17/06/2024 Financiële diensten voor gemeenten door de Deposito-en Consignatiekas

Geplaatst in Algemeen nieuws door Stefan TACK • 0 Reactie

De Deposito- en Consignatiekas van de Algemene Administratie van de Thesaurie van de FOD Financiën heeft het genoegen de leden van Vlofin uit te nodigen voor een webinar over de financiële diensten die het aan gemeenten aanbiedt. 

Tijdens dit webinar krijgt je een overzicht van de financiële diensten die zij aanbieden als Deposito- en Consignatiekas, allemaal ontworpen om aan je behoeften te voldoen en de belangen van de gemeente optimaal te dienen. 

E-credit, een op maat gemaakte applicatie om uw projecten te financieren 
Dankzij e-CREDIT krijg je snel toegang tot: 

 • flexibele financieringsmogelijkheden, 
 • met gunstige rentetarieven, 
 • alles binnen handbereik en digitaal, 
 • via een snel en eenvoudig aanvraagproces, zodat je moeiteloos de financiële steun krijgt die je nodig hebt.


E-depo, een veelzijdige oplossing voor het financieel beheer van je gemeente 
Onze applicatie e-DEPO is een echt pluspunt bij het beheren van financiële dossiers, of het nu gaat om: 

 • het storten van een huurwaarborg, 
 • het openen van een depositorekening, 
 • het overmaken van geld voor een overheidsopdracht of gevraagd door openbare instanties. 

e-DEPO biedt een veelzijdige oplossing. Het stelt je in staat om talrijke dossiers te beheren waarmee je te maken krijgt, wat het tot een onmisbaar instrument maakt voor het financieel beheer van de gemeente. 

Wat kan je verwachten: 

 • Uitleg over deze diensten en het gebruik van de applicaties 
 • Een presentatie over de voorwaarden van het leencontract 
 • Een korte demonstratie van de applicaties 
 • Ruimte voor vragen 

Tijdens het webinar wil men concrete antwoorden bieden op eventuele obstakels, zodat alle gemeenten deze diensten met vertrouwen kunnen gebruiken. 

Tot binnenkort! 

De Deposito- en Consignatiekas 

 

06/06/2024 Presentatie Turbo 2.0 webinar "Overheidsopdrachten - nieuwe voorschottenregeling en publicatieplicht”

Geplaatst in Algemeen nieuws door Stefan TACK • 0 Reactie

Tijdens het Turbo 2.0 webinar van 6 juni 2024 lichtte Bart Noppe, adviseur overheidsopdrachten bij de stad Leuven, ons in over deze nieuwe regeling en daarnaast ging hij ook dieper in op de publicatieplicht in het kader van overheidsopdrachten.

Bekijk hier de presentatie en de tijdens het webinar gestelde vragen. De Teams sessie zelf werd echter NIET opgenomen.

Veel leesplezier!

 

04/06/2024 Btw-aftrek volgens het werkelijk gebruik - Mee te delen gegevens in de periodieke btw-aangifte

Geplaatst in Algemeen nieuws door Stefan TACK • 0 Reactie

Op 23 mei 2024 gaf de FOD Financiën meer duidelijkheid over de ministeriële toleranties die voor bovenvermelde mededeling van toepassing zijn op de lokale besturen. De provincies, gemeenten en de openbare instellingen die gedeeltelijke belastingplichtige zijn moeten enkel deze gegevens meedelen wanneer zij voor hun handelingen binnen de werkingssfeer van de btw (belaste en vrijgestelde handelingen) gemengde belastingplichtige zijn én geopteerd hebben voor een btw-aftrek overeenkomstig het werkelijk gebruik. Zij zijn ontheven van de rapporteringsverplichting voor de handelingen die zij als niet-belastingplichtige stellen (buiten de werkingssfeer van de btw).

Zij die het werkelijk gebruik toepassen moeten de gegevens over het werkelijk gebruik voor 2023 opnemen op basis van schattingen. Dat moet ten laatste in de btw-aangifte over het tweede kwartaal 2024 of juni 2024 gebeuren, in te dienen uiterlijk 9 augustus 2024 (24 juli 2024 voor maandindieners die de maandelijkse teruggaaf wensen te genieten). Die tolerantie blijft. De definitieve cijfers moeten later dit jaar niet meegedeeld worden in de periodieke btw-aangifte over het derde kwartaal 2024 of november 2024. Belastingplichtigen die al schattingen hebben meegedeeld voor het jaar 2023, moeten dus dit jaar geen mededeling meer doen.

De gegevens over het werkelijk gebruik voor 2022 moeten niet meegedeeld worden, noch door de gemengde, noch door de gedeeltelijke belastingplichtigen.

Meer info vind je in het bericht van de FOD.

 

30/05/2024 Vlofin congres te Leuven: U was weer geweldig!

Geplaatst in Algemeen nieuws door Stefan TACK • 0 Reactie

De zon gaf op 24 en 25 mei 2024 helaas verstek voor het congres in Leuven maar de financieel directeurs van de lokale besturen waren er, samen met enkele gepensioneerden, partners en de vele congressponsors opnieuw massaal aanwezig. We konden voor deze editie rekenen op meer dan driehonderd deelnemers.

Onder het thema ‘Vlofin geeft je vleugels’ kon iedereen de nodige kennis en inzichten vergaren om te groeien in het vakgebied met de hulp van de nieuwste trends, innovaties en uitdagingen.

De vrijdag startte met een warm welkom en lekker ontbijt in de prachtige Jubileumzaal van de Universiteitshallen te midden van de 20 sponsorstands die elk op hun beurt probeerden te verrassen. Het vrijdagochtendprogramma begon met de Algemene vergadering van VLOFIN vzw in de gekende Promotiezaal, waar de financieel directeurs stemden over hun jaarverslag en jaarrekening van 2023 en het budget voor 2024.

Na de algemene vergadering was het aan Lien Van de Kelder om alle keynote sprekers te introduceren en de ganse dag in goede banen te leiden. De algemeen en financieel directeur van Leuven, Geertrui Vanloo en Anne Minsart, staken in duo van wal met hun openingswoord waarin ze de vele voordelen van een goede tandem van decretale graden aanstipten. Vervolgens sprak Dominique Deckmyn, technologiejournalist, over de impact van kunstmatige intelligentie op de werkplek en deelde Kristof Stouthuysen inzichten over financiële innovatie. De financiële wereld verandert snel door technologische ontwikkelingen. Financieel directeurs moeten zich bewust zijn van deze veranderingen en proactief inspelen op nieuwe mogelijkheden.

Na een korte koffiepauze hadden Annelies Costers en Kenneth De Beckker het vervolgens over financiële geletterdheid en slimme portemonnees en over hoe ook de financieel directeur mee kan bijdragen tot een betere klanttevredenheid. Sebastien Bellin (voormalig professioneel basketbalspeler en motivational speaker) deelde zijn persoonlijke verhaal van herstel na de aanslagen op Brussels Airport in 2016. Hij inspireerde het publiek met zijn ervaringen en benadrukte het belang van mentale kracht en doorzettingsvermogen. Het aanhoudende applaus sprak boekdelen.

Tegelijk vonden er voor de partners en gepensioneerden drie activiteiten plaats. De deelnemers konden daar een bezoek brengen aan Museum M en de Sint-Pieterskerk, een stadswandeling maken naar de Leuvense bibliotheek en er de toren bezoeken en een laatste groep bleef ter plaatse om samen met Sarah Renson heerlijke ‘bokkenpootjes’ te bakken.

In de Jubileumzaal werd ’s middags een heerlijke lunch aangeboden, waar er gelegenheid was om uitgebreid te netwerken en sponsorstands te bezoeken.

Na de lunch inspireerde Cedric Dumont alle deelnemers met zijn power skills om leiding te geven in de organisatie van de toekomst. Hij sprak over het overwinnen van angst en het nemen van risico's. Met zijn indrukwekkende ervaring in basejumpen, skydiven en wingsuit vliegen, deelde hij hoe hij gevaar ziet als een bron van energie en inspiratie.

Raf Coppens, de “koning van de oneliners”, gaf met zijn alom gekende scherpe humor een humoristische kijk op de financieel directeurs en de politiek en zorgde voor een lach tijdens zijn presentatie. Humor is essentieel, zelfs in een zakelijke context!

Na de lezingen van de gastsprekers was er een receptie in het historische stadhuis van Leuven waar tegelijk ook een begeleid bezoekje aan de pas gerenoveerde salons was voorzien. De schepen van financiën van Leuven, Carl Devlies, hield een inspirerende speech waarin hij de financiële uitdagingen en kansen voor de stad besprak en Tom Gevaert, voorzitter van Vlofin vzw sloot het congres af met een bedankingswoord voor de leden van het organiserend comité.

’s Avonds volgde het diner in de Faculty Club van Leuven, waar de deelnemers opnieuw de kans kregen om te netwerken.

Na het ontbijt en het uitchecken uit het hotel begonnen de zaterdagactiviteiten. Deelnemers konden kiezen uit een stadswandeling met bezoek aan brouwerij Stella Artois of het stadsspel ‘Urban Hunt’. De dag eindigde met een receptie en lunch in De Hoorn waar Mohamed Ridouani, burgemeester van Leuven, de rol van financieel directeur in de organisatie toelichtte. Tot slot mocht Stefan Tack, voorzitter van het organiserend team Vlofin Vlaams-Brabant, de congresfakkel doorgeven aan de afdeling Antwerpen die over twee jaar voor de vervolgeditie moet zorgen.

Het Vlofin Congres te Leuven werd een onvergetelijke bijeenkomst waarin financiële professionals in groep kennis deelden, nieuwe inzichten opdeden en waardevolle contacten legden. We willen alle deelnemers uitdrukkelijk bedanken voor hun talrijke en actieve aanwezigheid. Ook alle congressponsors danken we van harte voor de geleverde inspanningen. We kijken al uit naar het volgende congres!

Meer informatie over het Vlofin Congres vind je in de congresapp (te downloaden in de Apple of Androïd store) of op www.vlofin.be

Bekijk hier ook de foto's of download de presentaties.

 

Meer nieuws