Locaties
Martin’s Klooster
O.L.Vrouwstraat 18, 3000 Leuven
We verwelkomen alle deelnemers van het congres in Martin’s Klooster, een historisch hotel aan de oevers van de Dijle. Het is de uitvalsbasis voor het congres en alle activiteiten op vrijdag en zaterdag.
Martin's Klooster heeft 500 jaar geschiedenis doorgemaakt. Dat is aan de buitenkant te zien: het torentje, de eiken balken en de tralievensters zijn stille getuigen van het verleden. Maar dit Leuvense hotel biedt ook moderne faciliteiten en diensten op maat, dat bewijzen de gezellige bar en de praktische vergaderzalen.
Telefoon: 016 21 31 41
Website: Martin's Klooster | 4* hotel Leuven | Officiële website (martinshotels.com)
Universiteitshallen
Het congresgedeelte op vrijdag gaat door in de Universiteitshallen (Promotiezaal en Jubileumzaal)
Dit monumentale gebouw in de Naamsestraat is vaak de allereerste plek waar nieuwe studenten in Leuven belanden. Hier moeten ze zich immers inschrijven om aan de Leuvense universiteit een opleiding te kunnen beginnen. Al vele eeuwen is deze hal hét zenuwcentrum van de universiteit.
De huidige Universiteitshallen van de K.U. Leuven zijn gevestigd in de voormalige lakenhal aan de Naamsestraat. De vier hogere faculteiten en de administratie vonden hier gedurende vele eeuwen onderdak. De hal was een leslokaal tot de Eerste Wereldoorlog. Nu zijn de diensten van het rectoraat er ondergebracht.
https://www.kuleuven.be/erfgoed/nl/gebouwen-en-monumenten/universiteitshal/bezoek
Historisch Stadhuis van Leuven
Grote Markt, 3000 Leuven
Na afloop van het congresgedeelte op vrijdag nodigen we de deelnemers uit voor een receptie in het historische stadhuis te Leuven.
Het eeuwenoude stadhuis is dé trots van Leuven. Het is bovendien één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld. De eerste steen werd gelegd in 1439. De bouw duurde dertig jaar en kende drie bouwmeesters. Sinds 1937 is het stadhuis een beschermd monument. Sinds de verhuis van de stadsdiensten eind 2009 wordt het enkel nog gebruikt voor plechtigheden. In 2020 is er een bureau aangesteld om een herbestemming te geven aan het stadhuis. De werkzaamheden zullen duren tot in 2029. Doel is om van het stadhuis een open huis te maken waar Leuvenaars, bezoekers en toeristen welkom zijn.
In het najaar van 2024 sluit het stadhuis tijdelijk voor verbouwingen. Het congres biedt dus een van de laatste kansen om het stadhuis te bewonderen voor de start van de verbouwingswerken.
Faculty club
Groot Begijnhof 14, 3000 Leuven
Het diner op vrijdagavond gaat door in de Faculty Club. De gerestaureerde gebouwen van het Groot Begijnhof zijn, mede door hun adembenemende ligging, de ideale plek om de eerste congresdag af te sluiten.
Brouwerij Anheuser-Busch InBev
Brouwerijplein 1, 3000 Leuven
De 5 brouwerijen van AB InBev (Leuven, Jupille, Hoegaarden, St-Pieters-Leeuw en Buggenhout) vormen het kloppend hart van de Belgische onderneming. De eigenlijke geschiedenis van het Leuvens bier gaat terug tot in 1366, het jaartal dat ook op het logo staat. In 1926 brengt de brouwerij voor de eerste keer een kerstbier op de markt en doopt het met de naam 'Stella', wat 'ster' betekent. Bekende Belgische bieren van de groep zijn Belle-Vue, Hoegaarden, Jupiler, Leffe, Piedboeuf, Stella Artois en Vieux Temps. Sinds 2004 bestaat de brouwerij "Artois" uit een fusie tussen het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. Anheuser-Busch InBev (Euronext: ABI; NYSE: BUD; MEXBOL: ABI; JSE: ANB) is met meer dan 500 biermerken wereldwijd de leidinggevende brouwer en behoort tot ’s werelds top vijf van consumptiegoederenbedrijven.
https://ab-inbev.be/onze-brouwerijen
De Hoorn
Sluisstraat 79, 3000 Leuven
De brouwerijen Artois ontstonden al in de 14de eeuw. In de daaropvolgende eeuwen werd een indrukwekkend gebouwenbestand ontwikkeld aan de Leuvense Vaartkom. Het complex De Hoorn bestaat uit de drie voormalige brouwzalen Artois, International en Immo.
De Hoorn opende zijn deuren in 2012. Het kantoorgedeelte huisvest momenteel enkele grotere bedrijven en een dienstencentrum voor 20 kleine bedrijfjes en starters, met gemeenschappelijke vergaderfaciliteiten, ICT, onthaal, keuken... Het unieke, historische kader van het monument bepaalt in grote mate mee het succes van De Hoorn. Daarnaast scoort het hoog op vlak van duurzaamheid door het hergebruik van waardevol binnenstedelijk erfgoed.
Dit project won de Architectuurprijs Stad Leuven 2015 en de Europa Nostra Award 2016, en was genomineerd voor de Belgische Prijs Architectuur 2013.
https://www.dehoorn.eu/nl